AZ USZKÁR

 

A kutyavilág legváltozatosabb fajtája.

5 színben és 4 méretben tenyésztik, így mindenki kiválaszthatja a számára legmegfelelőbbet.

Szőre nem hullik, ideális szobakutya.

Aki egyszer megismeri  bájos természetét, véglegesen beleszeret.

 

Az uszkár igen népszerű fajta. Élénk, mozgékony természetű, de ha kell, nagyon tud " viselkedni". Minden helyzetben feltalálja magát. Szívesen és könnyen tanul, ezért a manapság egyre elterjedtebb agility sportra is kiválóan alkalmas. Gazdájához ragaszkodik, szinte lesi minden gondolatát. Szereti a gyerekeket, minden játékban szívesen részt vesz. Labdázásra, bohóckodásra mindig kapható. A vendégeknek is örül, így uszkáros háznál a látogató fergeteges üdvözlésre számíthat. Népszerűségét nagyrészt ennek a mindig boldog, vidám természetének köszönheti, valamint annak, hogy a fajtán belül 20 variációból választhatunk.

Méretei:         - Toy : 28 cm alatti uszkárok.  Ez a méret még  kevésbé  gyakori,  a  legtöbb  toy  kutya                         ősei között törpéket találhatunk . A méretek közötti átnövés Magyarországon                         engedélyezett.  A toy méretet 1987-ben fogadta el az FCI.

                        - Törpe: 28-35 cm. Mostanában talán a legnépszerűbb méret.

                        - Közép: 35-45 cm. Nagyon elegáns, nyugodt természetű, ideális társ.

                        - Óriás: 45-60 cm. Magyarországon a legritkább méret.  Ugyanolyan kedves, játékos,                         mint a kisebb uszkárok.

Színei: Fekete, fehér, barna,  ezüst (szürke) és apricot (sárgabarack színű). Ezen kívül léteznek még a red(vörös), a blue(kék), a cream, valamint black and than és harlekin színű tarka uszkárok is, de ezeket a színváltozatokat az FCI még nem ismerte el.

Aki uszkárt vásárol magának, egy kedves, ragaszkodó társra talál, de csak az vállalja  a fajtát, aki  biztosítani tudja neki az őt megillető gondoskodást, ápolást. Rendszeresen kell fésülni és szakemberrel hat hetente nyíratni a szőrét. Az elhanyagolt uszkár szomorú, szinte szégyenli magát  gazdája gondatlansága miatt. Ez a rendkívül intelligens, elegáns kutya megérdemli, hogy mindig tiszta, ápolt legyen, gazdája méltán büszke lehessen rá.

Az uszkár származása nem teljesen tisztázott. Francia fajta, de kialakításában részt vett Németország és Oroszország is. Régen vízi vadászkutyaként használták, erre utal német neve is. Szőrét hátul levágták, hogy könnyebben tudjon úszni, de az érzékeny izületek fölött ponpont hagytak. Valószínűleg innen ered a mókás oroszlán fazon. Használták még komédiás-kutyának, valamint  őrző-védő feladatokat is ellátott. Ezeknek a kutyáknak a mérete a mai közép és óriás határán mozgott. Színük fekete, fehér vagy barna volt, az ezüst és apricot szín később alakult ki.

Magyarországon az első uszkár egy Nabukadonozor nevű  barna közép kan volt, a század elején hozta be Szabó Edit. Később ezüst, majd fekete és fehér uszkárok is kerültek az országba. Néhai Nagy Sára gondos tenyésztői munkája nyomán , angol import kutyái segítségével a fekete középuszkár állomány Európai színvonalra került. Munkáját koronázza az 1990-es két Világgyőztes Cyrano-kutya, de ezt Nagy Sára sajnos már nem érhette meg. Napjainkban a fehér középuszkárok állománya is jelentősen javult. Elegáns, nemes fejforma, szép tiszta szemek, jó szőrminőség jellemzi a modern fehér uszkárt. Sokan azt hiszik, hogy ez a színváltozat kényesebb, mint a többi, pedig ha naponta fésüljük, őket is elegendő másfél havonta fürdetni.  A barna uszkárok sajnos egyre kevésbé kedveltek. A mai állomány legtöbbjének színe 2 éves kor körül kifakul, ritka az igazi szép barna kutya. Érdemes lenne egy tenyésztőnek felkarolni ezt a ritka színváltozatot.  Apricot középből van az országban eredményes tenyészet, az ezüst közepek helyét inkább a törpék foglalják el.

 Néhány kiemelkedő import kutya , és külföldi fedeztetés jó hatása látszik az állományon.  Az uszkár igen divatos fajta lett, s mint minden divatkutya, ők is megsínylik a sok lelkiismeretlen kutyaszaporító "munkáját".

 Sajnos sok törpe uszkár labilis idegrendszerű, harapós. Ez nem jellemző a komoly tenyésztők kutyáira. Vásárlás előtt tehát feltétlenül nézzük meg a szülőket, érdeklődjünk  kiállítási eredményeikről. Félénk, agresszív kutyát ugyanis nem lehet versenyeken eredményesen bemutatni.

A versenyeken, de otthon is nagyon fontos, hogy az uszkár mindig ápolt legyen. Kiállítás előtt az utolsó pillanatban készíttessük el kutyánk frizuráját, lehetőleg kiállításokra járó, uszkárra specializálódott kutyakozmetikussal. Így nem érhet minket meglepetés a ringben. A Standard szerint ugyanis csak a megfelelően előkészített uszkár kaphat kitűnő minősítést. Jelenleg 6 fazont fogadnak el a kiállításokon. Legelterjedtebb a "kölyök-angol", ahol a lábakon nadrág van, a farok bojtos, a fejen és a nyakon hosszú a szőr, a bóbita gumizva van. Kiállításon a kutya hajában egy gumi van, és a frizura fel van tupírozva. A "kölyök-oroszlán fazon ugyanígy néz ki, csak a fejen a bóbita vágva van. Mindkét frizurát lehet felnőtt kutyánál is alkalmazni. Otthonra a legelterjedtebb a karakül, vagy "modern" nyírásforma. Itt a kutya testén a szőr rövid, lábain nadrág, fején arányos, kerek bóbita , farkán ponpon van. Kiállításra előnyösebb valamelyik "hosszú hajú" fazont választani. Az "oroszlán fazon" ma már kiment a divatból. Ennél a kutya hátán és fején egy nagy labdához hasonló a szőr. A hátsó részen, valamint az első lábakon teljesen rövidre van vágva, a lábak végén és a farkakon egy-egy ponpon van. Ennek modernebb változata, az ún. "kontinentális", vagy veseponponos nyírás, Abban különbözik az oroszlán-fazontól, hogy a bóbita kötött, és a vesék fölött egy-egy ponpon található. Amerikában a legelterjedtebb kiállítási frizura. Nálunk kicsit idegenkednek tőle a gazdák, bírók egyaránt. Utoljára meg kell említeni az angol fazont, ami mára szinte teljesen eltűnt. Itt a kutya hasonlít a kölyök-angol fazonra, de a mellső lábai végén ponpon van, mint az oroszlánnál, a hátsó lábak szőréből pedig három-három arányos ponpon kerül kialakításra. Otthoni  frizurához a fenti fazonoktól szabadon el lehet térni, de kiállításokon csak ezek elfogadhatóak.

A jó karakterű uszkár ideális show-kutya, szívesen mutatja magát a ringben, szépsége teljes tudatában élvezi a versenyeket.

 

Rövid standard

Az uszkár harmonikus felépítésű, intelligens, elegáns benyomást keltő, táncos, könnyed járású társasági kutya. feje elegáns, egyenes vonalú, a törzzsel arányos. Az arcorri rész (fang) felső oldalnézeti vonala egyenes, az állkapocs két szára majdnem párhuzamos. Az ajkak szárazak, nem túl kifejezettek. Kifejezett tarkóbúb. Fogazat: szabályszerűen záródó, minden metszőfognak, szemfognak, zápfognak meg kell lennie. A szem alatti ív finom metszésű. Stop alig kifejezett. A szemek tüzes tekintetűek, mandula formájúak. A fülek szájzugig érnek, az orrtükör tetejétől induló és a külső szemzugon áthaladó vonal meghosszabbított magasságában tűzöttek. A nyak enyhén ívelt, közepes hosszúságú. A fejét magasan és büszkén tartja. Mérsékelten fejlett mar, dőlt lapocka, izmos váll. A mellső végtagok egyenesek és párhuzamosak. Kicsi, zárt, rövid, ovális alakú mancsok. Az uszkár törzsének összbenyomása jó arányokat mutat. A test hossza általában meghaladja a marmagasságot. A mellkas a könyékig ér. A hát harmonikus vonalú, rövid. Erős, jól izmolt ágyék. Lekerekített, de nem csapott far. A farok az ágyékvonalon tűzött. Mozgásban a farok emelten hordott. A hátsó végtagok szögelése elég kifejezett. Színek: fekete, fehér, barna, ezüst, apricot. Szőrzet a göndör szőrű uszkároknál dús, gyapjas, fésült. Zsinóros szőrű uszkárok szőrzete kiegyenlített hosszú zsinórokat alkot. ( Ma már rendkívül ritka, Mo-n nincs. - szerző megj.) Bőr puha, nem laza, jól pigmentált. Az általános pigmentációnak a következő helyeken kell a legerősebbnek lennie: szemhéj, orrtükör, ajak, szájpadlás, természetes nyílások, herezacskó, talpak. Nagyság : Óriás 45 cm-től; közép 35-45 cm; törpe 28-35 cm; toy 28 alatt (ideális : 25cm.) . 

 

Hibák: az arcorri rész túl kicsi, vagy túl hegyes, domború orrhát. Hiányzó, vagy túl erős stop. Túl kicsi, vagy túl nagy , nem eléggé sötét, vagy vörös fényű szemek. Túl rövid, keskeny , vagy elálló fül. A rosszul elhelyezkedő, vagy hiányzó fogak szabálytalanságának arányában minősülnek hibának. Előzápfogak hiányáról: 1 P1 hiány nem hiba, 2 P1 hiány "kitűnő" lehet, törpéknél és toyoknál CACIB is. 1 P2 hiány "kitűnő", esetleg CAC lehet, törpéknél és toyoknál CACIB is. 2 P2 hiány "nagyon jó" minősítést kaphat, 4 P foghiányú uszkár bármilyen jó típusú is, csak "jó" minősítést kaphat.

Csapott, vagy túlnőtt far, hátrahajlított,vagy alacsonyan tűzött farok. Folyamatos, nyújtott járás. Elszíntelenedett, vagy foltos orrtükör, általános elégtelen pigmentáció. Ritka, vagy lágy szőrzet. Határozottan nem egyöntetű szín. Rosszindulatú, agresszív, vagy túl ideges egyed. Az alábbi, a törpeség jeleit mutató egyedek nem kaphatnak kitűnő minősítést:alma formájú fej, tarkóbúb eltűnése, erős stop, kidülledő szemek, kicsi,hegyes,rövid, vagy nyomott arcorri rész, rövidebb alsó állkapocs, áll hiánya.  Kizáró okok: fehér foltok, nem egyszínű egyedek, egyheréjűség, rejtettheréjűség, farkatlanság, farkasköröm,vagy annak nyoma a hátsó végtagon. Előreharapás, metszőfog-,szemfog-,vagy zápfog hiánya. Azok az uszkárok, amelyek nem a standard szerint  nyírottak, (ameddig így vannak nyírva) díjra nem bírálhatók a kiállításokon, anélkül azonban, hogy a tenyésztésből ki lennének zárva.

 

Néhány jó tanács kezdő uszkártenyésztőknek:

- Csak jó kondícióban lévő, kitűnő ősöktől származó, harmonikus felépítésű szukát fedeztessünk.

- Jól örökítő, biztos hátterű, eredményes kant válasszunk szukánkhoz.

- Ügyeljünk rá, hogy mindkét szülő legalább tenyészszemlével rendelkezzen, így a kölykök származási lapja nem lesz felülbélyegzett.

- Csak akkor vállalkozzunk alomra, ha a kölykök fejlődéséhez fontos, megfelelő ellátást biztosítani tudjuk, és ha  felkészültünk arra, hogy esetleg  nem mindegyik kiskutyának találunk új gazdát időben.

- Féreghajtás és oltás után, nyolc hetes kortól költözhetnek a babák új gazdáikhoz.Ilyenkor már kölyök-frizurát lehet nyírni nekik. Ha az új gazda már kiborotvált pofival látja meg a kiskutyát, később sem a bozontos, bajuszos uszkár fog neki tetszeni.

-         Az igazi tenyésztő mindig felírja az új gazdák címét, és a későbbiekben is igyekszik kapcsolatot tartani a tőle származó kiskutyákkal.

 

Megjelent a KutyaVilág Extra c. újsában


Csóka Krisztina
www.damona.hu