A sima és rövid szőrű kutyákkal (pl. tacskó, dog, vizsla) van a legkevesebb gond kozmetikai szempontból, de nekik hullik a legjobban a szőrük a lakásban. Ezért őket is rendszeresen gumikefével le kell kefélni, esetleg ha a kutya engedi, ki lehet porszívózni a bundájukat. Bársonnyal vagy törlőkendővel fényesebbé tehetjük a szőrüket. Évente egyszer-kétszer azért őket is szakszerűen meg kell fürdetni. Karmaikat, füleiket rendszeresen ellenőrizni kell. A "ráncosképűeknél" figyelni kell arra, hogy a ráncokat mindig tisztán kell tartani. (pl. bulldogok, mopsz)


A hosszú szőrű kutyákkal és macskákkal már több otthoni teendő van. Ahhoz, hogy mutatós, szép bundája lehessen, a "szőrös" kutyákat legalább heti kétszer alaposan át kell fésülni otthon is a szőrtípushoz illő kefével, fésűvel, és szőrkondicionáló spray segítségével. Szárazon soha ne fésüljük a hosszú szőrt, mert tönkremegy, töredezett lesz. Nem elég ezt csak a kozmetikusra bízni, mert a nagyon összeállt bundát sok esetben már csak levágni lehet. A bontás bármilyen szakszerűen és kiváló szerekkel végezzük, fájdalmas a kutyának, és nagyon időigényes nehéz feladat. A csomósodást rendszeres otthoni ápolással meg lehet előzni. Lehetőleg már a kölyök kutyát szoktassuk hozzá az asztalon való fésüléshez. Általában speciális kutyakefével kell a szőrzetet tincsenként minden irányból alaposan átkefélni. Fontos, hogy a kutya bőre a szőrt széthajtva mindenhol látható legyen. Ahol nem látunk a bőrig, ott összetapadt a szőr, bontani kell. Sokféle bontó spray is kapható már, ami nagyon megkönnyíti a munkát. Kritikus helyek a fül mögött, és a lábakon, valamint a mozgásnál egymással összeérő felületeknél vannak. A fésülködés hatékonyságát fémfésűvel ellenőrizhetjük. A nem túl sűrű fogú fésűnek mindenhol szaladnia kell a szőrben, és le kell érni vele a bőréig. Nagyon fontos, hogy ha a kutya megázik, száradás után feltétlenül teljesen ki kell kefélni, mert ilyenkor képződnek a legmakacsabb filcek. A fürdetés hosszú szőrű kutyáknál szakértelmet kíván, de sok gazdi meg tudja tanulni. A lényeg a szárítás, sehol ne maradjon vizes, hajszárítóval kell szárítani, és közben folyamatosan fésülni a kutyakefével. A hosszú szőrű fajtákat legalább 6-8 hetente kozmetikushoz kell vinni. Ennyi időnként meg kell nyírni pl. az uszkárokat, a bedlington terriert, a kerry-blue terriert, és egyéb olyan fajtákat is, ahol a standard ugyan nem ír elő nyírást, de a házi kedvenceket sokan nem hagyják teljes szőrben. Ilyen a bolognese, havanese, shih-tzu, yorkie, tibeti terrier, bobtail, briard, stb. A kozmetikában a szőrzet szakszerű átfésülése, ha szükséges bontása után speciális samponos fürdetés és szőrtípusnak megfelelő szőrkondicionáló szerrel való ápolás elengedhetetlen dolog, ha megfelelő szőrzetet szeretnénk a kutyán. Ilyenkor történik a fülpucolás, a fülszőr kiszedése, karomvágás és bűzmirigy-tisztítás is, melyek az ápolt kutyához hozzátartoznak. Amennyiben a gazdi nem tudja, vagy nem akarja kedvencét otthon rendszeresen fésülni, sűrűbben kell kozmetikus segítségét igénybe venni.


Az uszkár szőrápolása

Uszkárokat 4-6 hetente szoktuk kozmetikázni, akkor folyamatosan rendezett, elegáns benyomást kelt a kutya. Ilyenkor fürdetés, megfelelő fazonba nyírás, karomvágás, fülpucolás, bűzmirigy-tisztítás történik, ez a generál kezelés. Két kozmetikázás közötti időben az uszkár szőre otthoni ápolást, rendszeres fésülést is igényel.
A legelterjedtebb fazon a karakül, vagy modern nyírás, ennek vannak igénytől függően hosszabb és rövidebb szőrű változatai. Ápolása egyszerű, kedvenc kutyáknak ajánlott frizura, mely megőrzi a fajtajelleget, mutatja az uszkár eleganciáját.


A tibeti terrier szőrkezelése

Ahhoz, hogy a tibeti terrier mindig szép, elegáns legyen, a gazda és a kozmetikus összehangolt munkája szükséges. Ennél a fajtánál elengedhetetlen a folyamatos otthoni szőrápolás, és a rendszeres kozmetikai ellátás. Otthon kondicionáló-szer segítségével, kefével, fésűvel kell kezelni a szőrét. A kozmetikában pedig, a szakszerű aljszőr-kiszedés elengedhetetlen, főleg a coboly színváltozatnál.
Megfelelő gondozás nélkül a fajta szőre annyira össze tud állni, hogy kibontása komoly nehézségekkel járó kemény fizikai munka, mely megviseli a kutyát, és a kozmetikust is, érdemes ezt az állapotot elkerülni.


A bichon család és a yorkik szőrápolása

A hosszú szőrű kutyák ugyanolyan gondos szőrápolást igényelnek, mint az uszkárok. Legtöbbször a gazdák nem hagyják a standard szerinti szőrben a kutyájukat, hanem nyíratják a szőrét. Mivel ezeknél a fajtáknál a nyírásnál nincsenek előírások, szabadon szárnyalhat a fantázia. Praktikus, elegáns fazonok készíthetők nekik is. Természetesen a standardnak megfelelő teljes szőrben lévő kutyák kozmetikázását is szakszerűen vállalom.
A bichon frise standard szerint is nyírós fajta. Hasonló formára lehet nyírni a többi szőrös kiskutyát is.
Nagyon fontos ezeknél a fajtáknál a bontás. Otthoni ápolással jó lenne elkerülni, hogy páncéllá álljon össze a szőrük, mert ilyenkor sok esetben csak a kopaszra nyírás lehetősége marad, a kutya érdekében.

A versenykutyákat legalább havonta kell kozmetikázni, és lehetőség szerint 2 hetente fürdetni, szakszerűen szárítani, az otthoni állandó ápolás mellett.
Uszkároknak kiállításra a Puppy-clip és az oroszlános fazonok az előnyösebbek.
Tibeti terriereknek és egyéb hosszú szőrű fajtáknak kiállításon teljes szőrben kell lenniük, kitűnő szőrkondícióban, a standard által előírt formában.
Ez csak folyamatos, minőségi és szakszerű ápolással érhető el.


A kettős és a dupla szőrzettel rendelkező félhosszú szőrű fajtáknak
(pl. golden retriever, skót juhász, spiccek, spánielek, stb) sok aljszőrzetük van. Őket főleg a vedlési időszakokban nagyon sokat kell ápolni. Erre a célra nagyon jó, gereblye-szerű fésűket is lehet már kapni, ezzel ezt a munkát jelentősen megkönnyíthetjük. A zászlóknál, valamint a mellényüknél és a fülük mögött nekik is könnyen összeáll a szőrük. Évente legalább kétszer-háromszor őket is szakszerűen meg kell fürdetni, majd bundájukat ki kell szárítani. A spánieleket is legalább két havonta trimmelni, ill. ha hobbykutya, nyírni is lehet. A hosszú szőrű részeket otthon rendszeresen kell fésülni, mert az ő szőrük is nagyon könnyen filcesedik.


A drótszőrű és szálkás szőrű fajták otthoni ápolása viszonylag egyszerűbb. A pofán és a lábakon lévő hosszú szőrt kell rendszeresen megfésülni. Általában 2-3 havonta, de legalább félévente kell őket trimmelni, de ez a tevékenység nagy szakértelmet igényel, és csak akkor végezhető, ha a szőr már megérett. A trimmelés a már érett szőrzet kihúzását jelenti, ezért ez nem fáj a kutyának. Ezeket a fajtákat nem szerencsés nyírni, de kiállításra nem járó, idős, vagy túl puha szőrű kutyáknál, vagy ha már néhányszor nyírva volt, sokszor mégis a gyorsabb megoldást, a nyírást választjuk.


A zsinóros szőrzet ápolása nagyon speciális. A puli és a komondor a legismertebb zsinóros kutyáink. Otthoni ápolásuk részeként minden idegen anyagot ki kell szedni a szőrköntösből, a tincseket pedig lehetőség szerint a szőr tövéig szét kell választani egymástól. Ezekhez a műveletekhez csak a két kezünket használjuk. Ezeket a kutyákat lehetőleg csak meleg nyári napon fürdessük, mert száradásuk nagyon hosszú időt vesz igénybe. A befülledő bunda bőrbetegségeket okozhat.