A Damona kennel története

1989.

Hosszú várakozás után sikerült hozzájutnom egy gyönyörű fehér középuszkár tenyészpárhoz. A képen látható OPÁL PONPON BLANCHE és az angol import MIRADEL COURSE OF EVENTS GEORGE a Damona kennel alapítói.

Opál és George

Zizi

George

Opál anyja, CHAMPION IREENE V.D. LANGEN LAUBEN „ZIZI” német import szuka is nálunk maradt, és később George-tól sok gyönyörű kölyke lett. Ezek a kiskutyák az OPÁL PONPON kennel nevén születtek, de utódaikkal részesei a Damona kennel későbbi sikereinek.

1990.

Ez az év a kiállítások éve volt. GEORGE első kiállításán Frankfurt-győztes, egy hét múlva Budapesten CAC, CACIB, Fajtagyőztes, R.Fajtacsoportgyőztes, Brnoban REC-CHAMPION, Európa-klubgyőztes, majd további versenyeken elért kimagasló eredményei alapján az "1990. Év legeredményesebb fehér uszkára " címet nyerte. OPÁL 9 HPJ-vel Fiatal Kupagyőztes, majd CAC , és 2 HFGY díjat hozott. GEORGE és OPÁL többször megkapták a "Legszebb Tenyészpár" címet. GEORGE-tól több alom született, melyekből már bebizonyosodott, hogy GEORGE kitűnő tulajdonságait igen jól örökíti. Utódaival később sokan eredményes tenyészeteket alapítottak.

1991.

GEORGE folytatta csodálatos kiállítási karrierét, további 2 országból 3 CACIB-ot hozott, ezzel 3 évesen elérte az INTERCHAMPION címet. Bécsben a legszebb kan, Aradon Klubgyőztes és a Legszebb uszkár, itthon HUNGÁRIA CHAMPION, majd BABÉRKOSZORÚS HUNGÁRIA CHAMPION, valamint Fajtacsoportgyőztes lett. OPÁL egy csodálatos alommal ajándékozott meg George-tól. Ez a DAMONA BLANCHE "Z" alom, melyből később Zorba Orosz, Észt, Ukrán Champion, CACIB, Best in Show, Zarija CAC, és Zenith több R.CAC címet kapott. Ősszel OPÁL ismét kiállításra járt, HUNGÁRIA CHAMPION lett.

1992.

GEORGE utódai szépen szerepeltek a versenyeken, többen Fiatal Kupagyőztes, majd CAC, CACIB, HFGY, BOB, BOG címeket kaptak., később több, mint 20 különböző kölyke ért el Champion díjat. Néhány ígéretes kiskutyát sikerült ismerős családoknál úgy elhelyezni, hogy gondosan tervezett párválasztás után kölykeik a Damona kennel nevén szülessenek. Köszönöm segítségüket. OPÁL BABÉRKOSZORÚS HUNGÁRIA CHAMPION lett, GEORGE a Klubkiállításon HFGY, és első a "Kan és utódai" versenyben. Megszületett a DAMONA DEARLING "X" alom. George és Zizi HPJ, F.Klubgyőztes lányától, Cassandrától, és George CAC, R.CACIB , később HCH fiától (Jesse) . Ebből az alomból Xanthippe az MKSZ-nél többszörös Fajtacsoportgyőztes. George és Zizi másik, BP.CAC díjas lányát ,Cindy-t külföldre vittem fedeztetni, egy Középeurópagyőztes , Champion kanhoz. Ebből született a DAMONA DIAMOND "W" alom, ahol Witch BP.CAC-ot , Winner "Chris" pedig számtalan díjat nyert. Chris ma már öt ország Championja, Interchampion, CACIB, Best in Show, és George lányaitól sok gyönyörű és eredményes alom büszke apukája. Chris a kennel legeredményesebb „Damona” közép uszkára. Köszönöm gazdájának, Bozsik Zsókának, hogy Chris eredményeivel hozzájárult a Damona kennel sikereihez. Opáltól és George-tól megszületett a DAMONA BLANCHE "V" alom, melyből Vindicator HPJ, Vivien Hungária Champion, R.CACIB, Vanessa Tata szépe lett. Karácsonyra megérkezett a kennelbe az első fehér törpe uszkár, BIANCHI-BURATTINO ATTRICE "KISSY".

1993.

Ebben az évben kezdte KISSY kiállítási karrierét: Román Fiatal győztes, majd 4 HPJ-vel HUNGÁRIA JUNIOR CHAMPION, Derbygyőztes, Tullnban 2x Jugendbester, Jubileum Jugend Clubsieger eredményeket ért el. GEORGE és OPÁL ROMÁN CHAMPION lett. George kölykei és unokái sorra nyerték a versenyeket. A budapesti Európa kiállításon George három kölyke nyert osztálygyőztes címet. A DAMONA KENNEL első tenyészcsoportja Kecskeméten, a nemzetközi kiállításon megnyerte a TENYÉSZTÉSI NAGYDÍJAT.

Chris

Kissy

Babák

1994.

Januárban George lánya, Sally és Chris fedeztetéséből megszületett a DAMONA CHRISTAL "U" alom, melyből Ulla később CAC, Derbygyőztes lett. Opál és George kölykei áprilisban születtek, ez a DAMONA BLANCHE "T" alom, melyből Tulipán és Tradition a klubkiállításon Baby I. eredményt értek el. Tulipánt megtartottam, de később baleset érte, és mivel kiállításra többé nem járhatott, gyógyulása után új gazdához került, ahol a család kedvence lett. Ebben az évben KISSY mind a 11 hazai kiállításán nyert, Pécsett angol bírónál CACIB, Esztergomban Fajtacsoportgyőztes lett. A DAMONA tenyészcsoport Kecskeméten újra megnyerte a TENYÉSZTÉSI NAGYDÍJAT. A Klubkiállításon Balázska Kissyvel első lett a Gyerek-kutya párok versenyében, GEORGE megnyerte a "Kan és utódai", OPÁL a "Szuka és utódai" versenyt. A DAMONA tenyészcsoport második, George és Opál tenyészpárban harmadik helyezést értek el. Télen Zenithet cseh kannal fedeztetve, megszületett a DAMONA DANCING "R" alom, melyből Rock'N'Roll, a Sétányszépe kennel tagjaként HJCH, ÖJCH, CACIB eredményeket ért el.

Az első középuszkár almok eredményei alapján megkaptam a Bronzkoszorús Mestertenyésztő címet.

Quicky

Dream

Queen és George

1995.

George és unokája, Witch házasságából született a DAMONA BRILLIANT "Q" alom, melyből QUEEN-t megtartottam. Ő nagyon eredményes a kiállításokon.Quick is többszörös HPJ, CAC, CACIB, HFGY, BOG, Best of Day, Bk.HCH, Hungaria Veteran Champion eredményekkel büszkélkedhet. Köszönöm gazdájának, Csirke Andreának, hogy Quick ilyen szeretetben élheti le életét. Quitala többszörösen CAC, CACIB, Fajtagyőztes, Babérkoszorús Román Champion, a Schill család tagja Aradon. George születésnapján megszülettek KISSY gyönyörű kölykei egy import, HJCH. HFGY kantól, Caliriotól. Ez az első törpe alom a Damona Kennelben, Ők az első "S" betűsek. Ebből az alomból „Snow and Ice Forever” Osztrák és Magyar Junior Champion, CACIB, BOB, „Summer Dream” Junior Champion, többszörösen CAC, CACIB, Fajtagyőztes, sőt Fajtacsoportgyőztes és Best in Show is, Magyar és Jugoszláv Champion, valamint az első magyar tenyésztésű fehér szuka, aki Interchampion. Dream csodálatos eredményeivel tovább öregbítette a Damona kennel hírnevét, ezt köszönöm gazdáinak, a Böndör családnak. Dream Jugoszláviában tenyészet-alapító szuka lett. George 24 győztes kölyke közül Aluet Vandamme (Slovakia) elérte az Interchampion címet. Balassagyarmaton rendkívül erős mezőnyben a Damona kennel ismét első helyezést ért el, ez a hetedik győztes tenyészcsoportunk. Szeptemberben megszületett a Szeibert családnál a DAMONA CHARMER "N" alom, George BKHCH, CACIB lányától, Fruttytól, és a már Interchampion várományos Christől, melyből Nelson HPJ, majd CACIB díjas , és Hungária Grand Champion lett. Megérkezett a kennelbe a következő import közép kan, FLASH FOR KRISTL KAMYR. Decemberben született a DAMONA CLASSIC "M" alom a már HCH Vivientől és Christől, ebből Melody már Junior Champion, Fiatal Klubgyőztes, CAC, ResCACIB, Fajtagyőztes, HCH, BK.HCH.

1996.

Januárban Opál és unokája, Rock'N'Roll házasságából megszületett a DAMONA "O" BLANCHE alom, melyből Onix már HJCH, CAC, Derbygyőztes, HFGY. Szintén januárban született Kissy és Calirio egyetlen kisfia, újabb "S" betűs, Sunny. Sajnos márciusban örökre el kellett búcsúznunk Pamacskától, aki az első, és legkedvesebb uszkárom volt. 14 évig élt. Soha nem felejtem el őt. Szomorúan telt a tavasz, de vigaszul a kiállítási szezon fantasztikus eredményeket hozott. QUEEN és FLASH HPJ-t kaptak életük első kiállításán, a Világkiállítás CACIB-ján, Budapesten. Később FLASH szinte mindenhol fajtagyőztes lett, majd HUNGÁRIA JUNIOR CHAMPION, Fiatal Klubgyőztes, Aradon Fajtacsoportgyőztes, és IV. a Best in Showban, majd az őszi budapesti nemzetközin 16 hónaposan CACIB, HFGY. Magyarországon nemzetközi kiállításon fajtagyőztes címet a fehér középuszkárok közül utoljára GEORGE kapott, 1990-ben. QUEEN is HUNGÁRIA JUNIOR CHAMPION, majd Ausztriában és a Joker Klubkiállításon Fajtagyőztes lett. KISSY is elérte a HUNGÁRIA CHAMPION címet. Flash és Queen a tenyészpárok versenyében Aradon első, a klubkiállításon harmadik helyezést értek el. A Damona középuszkárok eredményei alapján megkaptam az Ezüstkoszorús Mestertenyésztő címet. Augusztusban Opáltól és George-tól megszületett a DAMONA BLANCHE "P" alom, melyből President és Pride már fiatal győztes címeket kaptak, Pride Román Junior Champion, CAC, CACIB, Román Champion, Fajtagyőztes. Pride a Schill családnál lakik Aradon. Köszönöm Nekik a sok segítséget. Októberben Zenithtől megszületett a DAMONA DANCING "S" alom. Novemberben Queen és Flash mindketten Derbygyőztes címet kaptak, majd a Champion kutyák karácsonyi kiállításán megkapták az „1996. év Championja” címet. Flash mindkét kiállításon HFGY is lett.

Pamacs

Flash és Queen

George

1997.

Ez az év újra a kiállításoké. QUEEN és FLASH fantasztikus sikereket értek el, többszörösen tenyészpár-győztesek, HUNGÁRIA CHAMPION-ok. QUEEN szinte egymás után öt CACIB-ot kapott, három országból. A Damona fehér középuszkárok sikerei alapján megkaptam az „Aranykoszorús mestertenyésztő” címet. Júliusban Kissynek ismét kölykei születtek Caliriótól, ők a harmadik „S” betűsek. Ebből az alomból „Sunshine in White” aki TOY méretű lett, már HPJ, CAC, Klubgyőztes, CACIB, HFGY, HUNGÁRIA CHAMPION. Augusztus végén Tulipán és Flash házasságából gyönyörű kiskutyák születtek, ez a „D” betűs alom. Szerencsére Flash is nagyon jól örökít, méltó párja lett George utódainak. A Damona kennelből származó kutyák kimagasló kiállítási sikereket értek el. A Hungária Klub kiállításán CHRIS Reserve Best in Show, és a legszebb magyar tenyésztésű uszkár, QUEEN Klubgyőztes lett. A tenyészpárok versenyében Queen és Flash első, a tenyészcsoportok versenyében a Damona középuszkárok második helyezést értek el. A belgrádi nemzetközi kiállításon SUMMER DREAM Best of Day és Reserve Best in Show díjat nyert. A champion kutyák karácsonyi kiállításán Chris és Queen az év Championja, Chris CHHFGY, a Damona tenyészcsoport pedig harmadik helyezést ért el.

1998.

Márciusban Kissyke négy gyönyörű kiskutyának adott életet, ők a negyedik „S” betűs alom, melyből Snow White többszörösen győztes, Champion. Májusban az első törpe alomban született „Secret Love” egy Champion német kantól gyönyörű kiskutyákkal ajándékozta meg gazdáit, a Bognár családot Hatvanban, és minket. Ők az „L” betűs alom, ebből „DAMONA LOVE ME TENDER” kennelünk lakója maradt, és rendkívül gyorsan teljesítette az INTERCHAMPION cím feltételeit. QUEEN és FLASH tovább folytatták kiállítási karrierüket. FLASH Tullnban, Págában, a Joker klubkiállításon és a Derbyn Fajtagyőztes lett, Balassagyarmaton Reserve Best of Group. Ezekkel az eredményekkel 2 hónappal 3 éves kora előtt teljesítette az INTERCHAMPION cím feltételeit, majd BABÉRKOSZORÚS HUNGÁRIA CHAMPION lett. QUEEN Aradon és Temesváron lett Fajtagyőztes, ezzel 3 évesen ő is INTERCHAMPION, valamint osztrák eredményei alapján OSZTRÁK CHAMPION lett. Tullnban Queen és Flash harmadik helyezést értek el a tenyészpárok versenyében. MELODY is szépen zárta kiállítási karrierét, Klubgyőztes, majd BABÉRKOSZORÚS HUNGÁRIA CHAMPION lett.Ősszel újabb két kutyával szaporodott a kutyacsalád: befogadtuk TIP-TOP BIJOU JOU-JOU és HJCH. CALIRIO RAVILAS fehér törpeuszkár párt. Bijou Kissyke anyukája, Calirio pedig a „férjük”. Októberben megszülettek Queen gyönyörű gyerekei Flash-től, ők az első „F” betűsek, közülük „DAMONA FIRST LADY” a nagyinál lakik. Három héttel később Bijou és Calirio gyönyörű kölykeinek is örülhettünk, ők a „J” betűs alom, melyből Joker in the Game "Zsebike" CAC díjas lett.

A Champion kutyák karácsonyi kiállításán CHRIS fantasztikusan szerepelt: Res. Best of Group eredményt ért el.
Decemberben munkám elismeréseként MEOE Ezüst-jelvényt kaptam

Calirio

Bijou

Pille

1999

Februárban Secret Love-tól 3 kiskutya született, a „K” betűsek, közülük Kelly már győztes címekkel rendelkezik. Májusban Kissy három gyönyörű babával lepett meg minket Caliriótól, ők a negyedik „S” betűs alom, melyből „SIMPLY A DREAM PILLE” toy méretű szuka családunk kedvence lett. Pille csak játszani és rosszalkodni szeret, mégis van már néhány győztes címe kiállításokon. Nyáron QUEEN és FLASH elérték a ROMÁN CHAMPION címet, Flash OSZTRÁK CHAMPION is lett, és a Tulln-i Európa-kiállításon RESERVE-EURÓPAGYŐZTES címmel zárta gyönyörű kiállítási karrierét. LOVE ME TENDER fiatal osztályban szépen kezdett szerepelni, Aradon és a Hungária Klubkiállításon JUNIOR BEST IN SHOW lett, ezen kívül HUNGÁRIA JUNIOR CHAMPION, H. DERBYGYŐZTES, és Kecskeméten növendék osztályban Ír bírónál CACIB. Júniusban Flash és Melody házasságából az „M” betűs alom született, ebből Marcipán sokáig nálunk lakott. Júliusban Tradítion és Dolly szerelméből a „T” betűs babák is megszülettek.

2000.

Májusban Secret Love és Joey lányai voltak a második „K” betűsek. Ebben az évben LOVE ME TENDER kiemelkedő kiállítási sikereket ért el, két és fél éves korára teljesítette az INTERCHAMPION cím feltételeit, majd HUNGÁRIA és ROMÁN CHAMPION is lett, majd ő lett az év Chamipnja, és ChHFGY. A Damona Kennel ebben az évben 5 győztes kutyával a Hungária Uszkár Klub legeredményesebb tenyészete lett. Ezekkal az eredményekkel kutyáim teljesítették a feltételét annak, hogy kiválthattam volna a kétszeres aranykoszorús mestertenyésztő címet, de ez akkorra már nem volt fontos. Akkor még nem tudtam biztosan, de egyre erősödött bennem az elhatározás, hogy amíg még szeretettel tudok visszagondolni a kutyás korszakomra, addig kell abbahagyni. Így is történt, a csúcson búcsúztam el a tenyésztéstől. Decemberben ZIZIKE sajnos elhagyott minket, 17 évet és három hónapot élt. Zizike minden Damona középuszkár „nagymamája”. Emléke velünk marad, és tovább él unokáiban, dédunokáiban.

2001.-től…

Egy súlyos betegség, valamint a kiállítások hangulatának és a tenyésztési lehetőségeknek a folyamatos romlása hatására úgy határoztam, hogy a Damona Kennel története az új évezredben már nem folytatódik tovább. Uszkáros életem során csodálatos élményekkel gazdagodtam, sok mindent megtanultam, és néhány igaz barátra leltem. Gyönyörű volt megtervezni az almokat, életre segíteni a kiskutyákat, figyelni növekedésüket, majd kiválasztani a versenyzőket. Minden kiskutyámnak igyekeztem gondos gazdát találni. Nagyszerű érzés volt a versenyek izgalma, és a győzelem öröme.

George

Természetesen a kutyáim életük végéig szeretetben élik boldog nyugdíjas éveiket családunkban.

A képen George 16 éves volt. Sajnos már ő sincs közöttünk, majdnem 17 évet élt. Elvesztése olyan, mintha belőlem hiányozna egy darab.

H.-né Csóka Krisztina